Abordarea diagnostica a infectiei cu SARS-CoV2

06 May 2022

Utilizand metode de detectie directa, cum ar fi metodele de amplificare ARN sau ADN viral, Polymerase Chain Reaction (PCR), sau reactivi pentru detectarea antigenelor virale, in general se asigura cea mai buna sensibilitate pentru detectia precoce a infectiei virale. Testele pentru anticorpii dezvoltati ca reactie la virus pot fi utilizati aditional sau marker surogat in ajutorul stabilirii diagnosticului, dar vor avea intotdeauna o intarziere din cauza timpului necesar organismului uman de a produce un raspuns umoral complet. Pe de alta parte, cu timpul, managementul bolii si tratamentul vor conta mai mult pe modalitatile indirecte de evaluare si masurare a raspunsului uman la infectie. In practica clinica, este important de stiut in ce stadiu se afla pacientul, cat de rapid si de intens a fost raspunsul imun si ce tip de anticorpi au fost produsi (IgG si/sau IgM). In acest scop, metodele de testare care evalueaza separat IgM si IgG in sange pot fi de ajutor pentru interpretarea clinica.

La gravide infectia dobandita in prima jumatate de sarcina se poate transmite transplacentar la fat si determina in 1-2% din cazuri varicela congenitala (cicatrizari cutanate, hipoplazia extremitatilor, anomalii oculare, tulburari SNC). In cea de-a doua jumatate a sarcinii (cu exceptia ultimelor 5 zile) infectia mamei nu are consecinte asupra fatului datorita transmiterii transplacentare de anticorpi protectori.

Raspunsul imun la SARS-CoV2

Virusul SARS-CoV2 este un beta corona virus cu similitudini cu alte virusuri respiratorii cum ar fi MERS, sau SARS-Cov1. Particulele virale se leaga pe suprafata celulei umane si, dupa intrarea in celula, replica ARN, dupa care are loc exocitoza. Pentru a determina raspunsul imun, sistemul imun innascut recunoaste structurile moleculare produse prin invazia celulei de catre virus. Evidentele de laborator au aratat ca raspunul umoral cu productia de celule T impotriva SARS-CoV2 este important pentru recunoasterea si distrugerea celulelor infectate, in special la nivelul plamanului celui infectat. Apoi, aceasta infectie determina producerea de anticorpi IgG, care initial vizeaza proteina N si care pot fi detectati in ser inca din ziua a4a de la debutul afectiunii, cu cea mai mare rata de seroconversie a pacientilor pana in ziua a14a (2).



In perioada de incubatie si stadiile incipiente, doar ARN ul viral, si, in masura mai mica, antigenul viral, pot fi detectate prin tehnici moleculare si serologice, pe probe luate din tractul respirator superior. Dupa cateva zile raspunsul umoral incepe sa se dezvolte, suprapunandu-se cu identificarea directa a patogenului. In timp ce detectia ARN viral este principala metoda diagnostica pentru SARS-CoV2 si permite confirmarea cazurilor infectate, nivelul ARN scade rapid si, dupa cateva saptamani, ARN ul viral si/sau antigenul, vor fi, in general, nedetectabile, in special daca ARN ul este testat din swab nasofaringian si nu din aspirat traheal. In acele cazuri, suportul laboratorului vine prin testarea serologica care detecteaza raspunsul cu anticorpi specifici (4,5).

Informatii generale

Informatii de interes public
Politica de Confidentialitate
Politica de Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal
Prelucrarea datelor candidatilor

Pentru Pacienti

Drepturile si obligatiile pacientului
Politica de toleranta zero
Internare si externare
Ghid de Recoltare

Extra

Contact
Cariere
Facebook
LinkedIn