Buna ziua !

05 May 2022

Zona Zoster este o afectiune cauzata de reactivarea virusului varicelo zosterian (VZV), acelasi virus care determina varicela in copilarie. Aproape toti adultii au virusul prezent, dormant, la nivelul sistemului nervos, asteptand reactivarea odata cu inaintarea in varsta. Cand oamenii inainteaza in varsta, sistemul imun pierde abilitatea de a pastra un raspuns suficient de puternic la reactivarea virusului.


In mod obisnuit, Zona Zoster se prezinta ca o eruptie cutanata dureroasa, pruriginoasa, care se dezvolta pe o singura parte a corpului, pe traiectul nervilor intercostali si poate dura de la 2 pana la 4 saptamani. Durerea este adesea foarte intensa, descrisa ca senzatie de arsura, taietura, etc. Chiar si dupa ce eruptia cutanata dispare, o persoana poate prezenta nevralgie post-herpetica, durerea putand persista de la 3 luni pana la cativa ani. Nevralgia post-herpetica este cea mai frecventa complicatie a Zona Zoster, aparand in aproape 30% din cazurile de Zona Zoster.


Zona Zoster afecteaza aproximativ 1.7 milioane de europeni anual, iar adultii mai varstnici si cei cu imunitatea deprimata prezinta cel mai mare risc de a dezvolta Zona Zoster. Mai mult de 99% din cei de peste 50 de ani sunt infectati cu virusul varicelo-zosterian si se estimeaza ca aproximativ 1 din 3 vor dezvolta Zona Zoster in timpul vietii.

Informatii generale

Informatii de interes public
Politica de Confidentialitate
Politica de Prelucrare a Datelor cu Caracter Personal
Prelucrarea datelor candidatilor

Pentru Pacienti

Drepturile si obligatiile pacientului
Politica de toleranta zero
Internare si externare
Ghid de Recoltare

Extra

Contact
Cariere
Facebook
LinkedIn